מניעת מוות בעריסה
- ד"ר ניתאי
- 29 באוג׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
מוות בעריסה Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) היא תופעה נדירה אך עצובה וקשה שניתן להקטין מאוד את הסיכוי שתקרה. ההגדרה מדברת על מוות פתאומי של תינוק מתחת לגיל שנה אשר נותר לא מוסבר גם לאחר בירור ובדיקות. שכיחות התופעה היא אומנם אחת לכל 1000 לידות חי (בארה"ב), אך זו הסיבה המובילה לתמותת תינוקות מעל גיל חודש ומתחת לגיל שנה. עבודות רבות שנעשו בנושא הצליחו לאפיין בצורה מהימנה חלק מגורמי הסיכון למוות בעריסה והפעולות הבאות הוכחו כבעלות פוטנציאל מניעתי:
המנעות מעישון, אלכוהול וסמים במהלך ההיריון. אין לעשן בקרבת התינוק ויש להמנע מעישון בתוך הבית או ברכב.
יש להקפיד על מעקב הריון מסודר.
יש להשכיב תמיד על הגב!!! בלי יוצא מן הכלל. גם אם זה רק ל"מנוחה", גם אם הוא נולד פג, גם אם הוא סובל מ"ריפלוקס" וגם הוא כבר מתהפך. פעולה פשוטה זו הורידה ב-50% את מקרי המוות בעריסה בארה"ב בשנות ה-90.
אין להשתמש לשינה במתקנים בהם התינוק במצב ישיבה (כיסא בטיחות לרכב, טיולון, סלקל, טרמפולינה).
אם עוטפים את התינוק יש להפסיק בשלב שבו הוא מתחיל לנסות להתהפך.
אין להשתמש בכריות מכל סוג ויש להימנע משימוש בכלי מיטה רכים או רופפים וכן בובות מרופדות שהתינוק עלול להילכד בהם.
המשטח עליו ישן התינוק במיטתו חייב להיות קשיח ומאושר לשנת תינוקות. מזרנים והמשטחים האחרים וכן מיטות שמיועדות לילדים בוגרים יותר אינם בטוחים לשימוש.
שינה יחד עם ההורים במיטתם או על כורסא, ספה וכו' מסוכנת! שינה בעריסה בחדר ההורים לפחות עד גיל 6 חודשים היא הבטוחה ביותר לתינוק.
להימנע מחימום יתר בשינה. יש להלביש את התינוק בלבוש קל. הטמפרטורה בחדר מתאימה לתינוק אם היא נוחה למבוגר שלבוש בקלילות. שמיכה לא הכרחית אם התינוק לובש אוברול/בגד גוף.
יש לתת לתינוק מוצץ בשינה. בתינוקות יונקים עדיף להתחיל לתת מוצץ רק בגיל חודש. אין צורך להחזיר לפה את המוצץ אם הוא נופל בהמשך. יש להמנע מחיבור שרשרת או רצועה בין המוצץ לבגד אשר עלולים לגרום לחנק.
להנקה אפקט מגן ממוות בעריסה.
השכבה על הבטן בזמן ערות ותחת השגחה חשובה לחיזוק חגורת הכתפיים ומניעת השטחה של הראש.
מוניטור/סנסור לתינוק בריא אינם יעילים בהפחתת הסיכון למוות בעריסה ולכן אינם מומלצים לשימוש. למעשה יש כמה סיכונים בשימוש בהם: ראשית, אסטרטגיות שיווק עשויות לגרום להורים לחשוש שלא לצורך ממוות בעריסה. שנית, השימוש במכשירים כאלה יכול לגרום לתחושת ביטחון מוטעית וההורים עלולים לזנוח דרכי מניעה חשובות. שלישית, אזעקות שגויות של המכשיר עלולות להוביל לחרדה, אבחון יתר ובדיקות מיותרות.

שלא נדע מצרות! רק בריאות. ניתאי
Comments