🔥 חום!!!
- ד"ר ניתאי
- 19 באוג׳ 2020
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 29 באוג׳ 2020
ללא ספק במקום הראשון במצעד החרדה של הורים ברחבי העולם, ובצדק. מדובר בתופעה שכל ילד סובל ממנה בשלב כלשהו בחיים והיא כרוכה בהרגשה רעה, צמרמורות ועוד. רבות נכתב ונאמר על משמעות החום ודרכי ההורדה, וכמו בכל נושא חלק מן הדברים מדויק וחלק פחות. מה שבטוח - את כולם זה מטריד ומדאיג במידה כלשהי. אז בואו נעשה סדר וננסה להקל קצת על החיים.
עובדות על חום בילדים: * חום מוגדר כעליית טמפרטורה מעל 38 מעלות צלזיוס במדידה בפי הטבעת. * אפשר להרגיש שהילד חם במגע ולחשוד שיש לו חום, אבל עוד לא נולד האדם שיכול לקבוע את טמפרטורת הגוף על ידי הנחת כף היד על המצח. אם רוצים לקבוע שיש חום, צריך למדוד עם מדחום. * זוהי תגובה הסתגלותית טבעית של הגוף ואין הכרח לטפל בה בכל מצב. * זיהומים הם הסיבה השכיחה ביותר לעליית חום, אשר עוזרת לגוף להילחם בהם. * מרבית הזיהומים בילדים הינם ויראליים וחולפים לבד תוך מספר ימים. * בשכיחות נמוכה יותר, חום יכול להיגרם גם עקב זיהומים חיידקיים המצריכים טיפול אנטיביוטי. * גובה החום והמהירות שבה התפתח אינם מעידים בדרך כלל על חומרת המחלה. * החום גורם לנזק רק לעיתים נדירות, אבל בהחלט יכול לגרום לתסמינים לא נעימים כמו אי שקט, כאבי ראש ושרירים, צמרמורות והזעה בירידתו. בילדים שלא מקבלים מספיק נוזלים עלולה להתפתח התייבשות קלה עקב החום. * האם חום גבוה יכול לגרום לנזק מוחי? לא! גם ללא כל טיפול, נדיר מאוד שהחום יעלה מעל 41 מעלות צלזיוס. * פרכוסי חום - עלולים להופיע ב-4% מהילדים בגילאי 6 חודשים עד 5 שנים ולאחר מכן חולפים. הם אינם מעלים סיכון לפתח לאפילפסיה ולא גורמים לנזק לטווח ארוך. ~אין הוכחות לכך שטיפול להורדת חום מונע אותם~, אך יש לפנות לרופא אם הילד סובל מתופעה זו.
🤒איך מודדים חום? * לא עם מדחום כספית! נגמרו הימים האלה. זה מסוכן ויש חלופות טובות יותר וזולות. * מדחום דיגיטלי – מדויק וזול. * אינפרה אדום (ללא מגע) למצח – אפשרי כחלופה לדיגיטלי. * אינפרה אדום לאוזן – אפשרי כחלופה לדיגיטלי אך פחות מומלץ בשל אי דיוקים הנובעים באופן החזקתו ע"י ההורים. * מדחום מוצץ, מדחום במדבקה או בסרט על המצח – לא מומלצים כי לא מדויקים אלא רק נותנים רושם כללי. * עד גיל חודש – מדידה בבית השחי, יש להימנע ממדידה רקטלית. * עד גיל 5 – יש להימנע ממדידה דרך הפה, מדידה רקטלית עדיפה אך ניתן גם בבית השחי או בעזרת מדחום אינפרה אדום. * במדידה בבית השחי יש להוסיף חצי מעלה לקריאה שמתקבלת.
👩⚕️אוקיי, הבנו שחום זה דבר טבעי, מעיד על מחלה שבד"כ עוברת תוך כמה ימים ולא סוף העולם. אז מתי בכל זאת צריך להילחץ ולהגיע לרופא? באופן כללי אני לא ממליץ להילחץ :) מותר וצריך לדאוג לבריאות הילדים ובאופן כללי אם אתם לא רגועים עדיף לדבר עם גורם רפואי מקצועי ולא ללכת לישון (או להישאר ערים) בפחד. הנה כמה מצבים אשר מצריכים פניה לרופא בעת עליית חום: * תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים בכל עליית חום, אפילו חד פעמית - יכולים להראות טוב אך עלולה להיות להם מחלה חמורה. * תינוקות מתחת לגיל שנה עם חום מעל 39 מעלות. * חום מעל 40 מעלות בכל גיל. * החמרה במצב הכללי - הילד נראה חולה משהיה קודם והוא חלש, עייף או חיוור יותר. * קושי בנשימה. * קושי להתעורר, ישנוניות, ערפול הכרה. * מיעוט בשתייה ובהשתנה (בתינוקות ירידה של יותר מרבע מכמות החלב או הנוזלים שאוכל/יונק או יותר מחצי מכמות החיתולים הרטובים הרגילה ובילדים גדולים יותר מ-6 שעות בין הטלות השתן). * כאבי צוואר וראש חזקים או תלונות על כך שהאור מפריע לעיניים. * הקאות או שלשולים ממושכים ובתדירות גבוהה. * החום והתסמינים לא משתפרים תוך 48 שעות.
🤔מתי צריך להוריד חום? כל אחד ששואל אותי (וגם מי שלא) כבר מכיר את המנטרה:
המטרה היא לא לטפל בחום, אלא להפחית את הסבל של הילד שנגרם בעקבות החום!
לכן אם יש לילד חום והוא מרגיש טוב, משחק, מתרוצץ, אוכל כרגיל וכו' – לא חייבים להוריד לו את החום (בחום מעל 40 מומלץ לטפל) 👼 מצד שני אם יש לילד חום אפילו לא גבוה, נגיד 38.2, אבל אינו חש בטוב והוא תשוש ("קוועצ'י", "סמרטוט", "זרוק", "שפוך" ועוד), מתלונן על כאבים, חסר מנוחה או מרבה לבכות – אל תחשבו פעמיים וטפלו בו 😓 ובבקשה, אל תמנעו ממתן תרופה להורדת חום "כדי שהרופא יראה אותו עם חום" – זה לא אמור להפריע לרופא להעריך את מצבו ושוב, למה שהילד יסבול עד אז? 🤦♀️
💊טיפול והורדת חום: * אמבטיות ומטליות לחות הן בעלות יעילות מסוימת אך יכולות לגרום לאי נוחות ולכן לא מומלצות. * אסור להשתמש בהרטבות עם אלכוהול. * אין להפשיט את הילד על מנת להוריד את החום. * תרופות הינן האמצעי היעיל ביותר להורדת חום ולהקלה על סבלו של הילד. * פראצטמול ואיבופרופן הן תרופות יעילות ובטוחות באותה המידה להורדת חום, במתן דרך הפה או בטוסיק. מינונים בהמשך. * במצבים בהם אין השפעה מיטיבה לתרופות הנ"ל ניתן להשתמש באופטלגין, אך רק לאחר היוועצות עם הרופא. * חשוב להקפיד על שתיה בכמות מספקת.
🧮מינונים: פראצטמול (לדוגמא: אקמול, דקסמול, נובימול): 15 מ"ג/ק"ג למנה, מרווח מינימלי בין המנות 4 שעות (עד גיל חודש - 6 שעות), עד 4 מנות ביום.
איבופרופן (לדוגמא: נורופן, אדויל, אייבו): מגיל חצי שנה ומעלה. 10 מ"ג/ק"ג למנה, מרווח מינימלי בין המנות 6 שעות, עד 3 מנות ביום.
שימו לב שהמינון מופיע במיליגרמים (מ"ג) לקילוגרם (ק"ג) משקל גוף, אך תרופה נוזלית ניתנת על פי נפחה, המופיע במיליליטרים (מ"ל). לכן יש לתת את התרופה בהתאם לטבלה המופיעה על האריזה או לחשב לבד כפי שמופיע בדוגמאות הבאות: 1. תינוק בן 4 חודשים, שוקל 6 ק"ג וצריך לקבל סירופ נובימול - על הבקבוק מופיע הריכוז paracetamol 100mg/ml, כלומר בכל 1 מ"ל של סירופ יש 100 מ"ג פרצטמול. אנחנו רוצים לתת לפי מינון של 15 מ"ג/ק"ג, כלומר 6x15=90mg. מחשבים את הנפח ע"י הכפלת המינון הרצוי (90 מ"ג) בנפח הנתון (1 מ"ל) ומחלקים בריכוז הנתון (100 מ"ג), כלומר 90x1:100=0.9ml. צריך לתת לתנוק 0.9 מ"ל (נקרא גם cc). 2. ילדה בת 5 שנים שוקלת 18 ק"ג וצריכה לקבל סירופ נורופן - על הבקבוק מופיע הריכוז ibuprofen 100mg/5ml. בכדי לקבל מינון של 10 מ"ג/ק"ג היא צריכה 180 מ"ג, ולפי החישוב בדוגמה הקודמת עליה לקחת 9 מ"ל. (180x5:100=9ml) 3. פעוט בן שנתיים וחצי שוקל 14 ק"ג ומקבל נר אקמולי. לפי המינון המומלץ 15מ"ג/ק"ג עליו לקבל 210 מ"ג. הנרות נמכרים ב-3 ריכוזים נפרדים - 80 מ"ג, 150 מ"ג ו-250 מ"ג. מכיוון שאסור לחצות נרות ולא ניתן לתת את המינון המדוייק, הכלל הוא שיש לעגל לריכוז הקיים הקרוב ביותר. במקרה שלנו 250 מ"ג, וזה הנר שנבחר לתת.
תרגישו טוב ושתפו!
*המידע לקוח בין היתר מההנחיות הקליניות להורדת חום בילדים של ההסתדרות הרפואית בישראל, האיגוד הישראלי לרפואת ילדים ואיך גדלת - פורטל בריאות ורווחת הילד בקהילה מבית עמותת גושן
Comments