דימום מהאף בילדים
- ד"ר ניתאי
- 19 באוג׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 30 באוג׳ 2020
השרב שפקד אותנו השבוע לא חס על אף אחד, ומלבד מקרי התייבשות, החמרה באסטמה ופריחות נתקלתי בהרבה ילדים והורים מודאגים מאוד בגלל דימום מהאף. הסיטואציה יכולה להפחיד מאוד: הילדה משחקת בחדר ופתאום מבחינים בטיפות דם בכל הבית, או שהגננת מתקשרת לבקש שתגיעו דחוף כי "הילד מדמם בלי סוף...", ועוד אינספור דוגמאות שכאילו נלקחו מסצינה בסרט אימה.
מלחיץ? מאוד. האם יש סיבה לדאגה? בד"כ לא.
הדימום יכול להראות לנו מסיבי ובלתי פוסק, אבל בילדים ללא רקע של הפרעות קרישה מסויימות אין סכנה לאובדן דם משמעותי או חלילה חסימה של דרכי הנשימה, והתופעה חולפת לבד. מרבית המקרים מתחילים אחרי גיל 3 והשכיחות עולה עד גיל ההתבגרות.

אז מה בעצם קורה שם בפנים?
בתוך האף, בצד של המחיצה שמפרידה בין שני הנחיריים, יש ריכוז של כלי דם קטנים, שנקרא "מקלעת". הם נמצאים כחצי ס"מ מפתח הנחיר ומאוד קרובים לפני השטח.
לא צריך לקרות הרבה כדי שכלי הדם יפגעו: חבלה בפנים, אוויר יבש, חיטוט באף, נזלת אלרגית, זיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות או כניסת גוף זר, ויש לנו דימום.
אז תכל'ס, מה עושים? לחץ טוב וממושך על החלק הקדמי של האף והרגעת הילד זה בד"כ כל מה שצריך. הנה השלבים: 1. מבקשים מהילד לשבת (או מושיבים על הברכיים שלנו) 2. בעזרת האגודל והאצבע לוחצים על הנחיריים (ולא על גשר האף, זו עצם ואין סיבה ללחוץ עליה) 3. מטים את הראש קדימה (ולא אחורה, הדם יכול להגיע לגרון ולגרום להקאה או שיעול) 4. בשלב הזה חשוב מאוד להפחית חרדה אצל הילד (ואצלנו), למשל ע"י הסחת דעתו באמצעות ספר, סרטון או צעצוע
5. ממשיכים בלחץ רציף למשך 5-10 דקות (לא לבדוק אחרי 2 דקות אם זה הפסיק!) 6. משחררים בעדינות את הלחץ על האף ובודקים אם עדיין מדמם. קרישי דם ותחושת אף סתום יכולים להופיע בשלב זה ואינם סיבה לדאגה. *בדימום עיקש יותר אפשר בנוסף ללחץ להניח על האף קרח עטוף במגבת.

מתי פונים לרופא?
אם הדימום לא עצר בכלל למרות שפעלנו על פי השלבים הנ"ל, אם יש חבלות משמעותיות בפנים או בראש, אם ידוע על הפרעות קרישה אצל הילד או במשפחתו, ובמידה וישנם תסמינים נוספים כמו קוצר נשימה, שינוי במצב ההכרה, הקאות מרובות או כאבי ראש חזקים.
הדימום הפסיק, מה עכשיו? כדי להפחית את הסיכוי לדימום חוזר מומלץ לנקוט בפעולות הבאות:
המנעות מחיטוט באף (בילדים קטנים גוזזים ציפורניים כדי להפחית את הסיכוי לפציעה)
מריחת וזלין בתוך הנחיריים פעמיים ביום, אפשר להוסיף תרסיס מי מלח להקלה על הגודש
אם ממש חייבים, קינוח האף בעדינות
בשעות שלאחר הדימום צריכת משקאות קרים ומזונות רכים בלבד
הקפדה על שתיה מרובה
קיץ בריא ושמח לכולנו! 😎
Comentários