top of page
חיפוש

😭 בכי ממושך ואי שקט בתינוקות - "קוליק"

  • תמונת הסופר/ת: ד"ר ניתאי
    ד"ר ניתאי
  • 29 באוג׳ 2020
  • זמן קריאה 8 דקות

עודכן: 30 באוג׳ 2020

בכי מתמשך שמרגיש לכם מוגזם? התינוק לא רגוע, חסר מנוחה ועצבני? "מנג’ס"/"מקטר"/"מיילל"/"נודניק"? וכל זה נמשך כמה ימים/שבועות, כלום לא עוזר ואתם מותשים, עייפים, מלאי רגשות אשמה ובעיקר מודאגים? כנראה שמדובר בקוליק ("גזים”). השורה התחתונה היא שזה לא אסון, התינוק שלכם ואתם ממש לא לבד בעסק הזה, יש מה לעשות וזה עובר (הרבה לפני החתונה).

💨מיתוס עיקרי שכדאי לנפץ כבר עכשיו - בניגוד למה שרובנו חושבים, מעולם לא הוכח שריבוי גזים גורם לבכי. אם כבר, סביר יותר להניח שהגזים אינם הסיבה לבכי אלא התוצאה שלו - הבכי גורם לתינוק לבלוע אוויר. בכל מקרה מדובר באחת התופעות המטרידות ביותר אצל תינוקות. התינוק בוכה לפרקי זמן ארוכים, לפעמים אפילו בקול רם מאוד, עצבני ומתקשה להירגע. פעמים רבות נראה שישנו קשר לאכילה והתינוק אוכל ברעבתנות אבל זמן קצר לאחר מכן שוב נראה רעב. ייתכן שהוא לא אוכל היטב, עושה הפסקות ואינו נינוח בזמן ההנקה או ההאכלה. גם השינה לא תמיד רגועה והוא יכול להתעורר הרבה ולבכות במהלך הלילה. לעתים בעת הבכי הוא מקרב את רגליו אל הבטן ונראה כאילו כואב לו. קשה מאוד להרגיע או לנחם את התינוק במצב כזה, ונראה שכל מה שאתם עושים לא עוזר. זה יכול להימשך שעות ארוכות, ובדרך כלל הם מחמיר בשעות הערב.

להורים רבים לא קל להתמודד עם התופעה והם עלולים לחשוב שזהו ביטוי של מחלה או תוצאה של טיפול שגוי או לא הולם בתינוק, והלחץ בהתאם. שווה לכם להקדיש כמה דקות ולקרוא על התופעה, אבל למי שאין זמן או סבלנות לזה ומחפש את השורה התחתונה – התקדמתם יותר מידי כי היא כבר כתובה בפסקה הראשונה :) אז על מה נדבר? על בכי בתינוקות באופן כללי, אחר כך על קוליק – מה זה, מאיפה זה בא ובשביל מה זה טוב. נזכיר סיבות אחרות לבכי שצריכות להדליק אצלנו נורה אדומה, מתי כדאי לפנות לרופא וכמובן לא נפסח על דרכי טיפול.

💧דפוסי בכי תקינים - חשוב שתדעו שכל התינוקות, בין אם יש להם קוליק ובין אם לא, בוכים יותר בשלושת החודשים הראשונים לחיים מאשר בכל שלב אחר. מקובל לומר שכל התינוקות בוכים שלוש שעות בממוצע כל יום וחלק אפילו יותר מכך. הבכי יכול להופיע בכל שעות היום, אינו קבוע והוא הולך ופוחת ככל שהתינוקות גדלים. כאשר התינוק צעיר הבכי קשור לאופיו, למחזורי השינה ולדפוסי ההאכלה שלו. כאשר הוא גדל, הוא בוכה כחלק מתקשורת והבעה. מעטים האנשים שמסכימים עד כמה הבכי נחשב מוגזם ושיכולים להגדיר מה טווח ה"נורמליות". זה גם ממש לא מועיל לרמת הסטרס במשפחות שילדן אינו עונה להגדרה של בכי תקין. היום כבר ידוע ללא עוררין בכל תחומי הטיפול המקצועי בילדים שבכי ורגזנות הם חלק נורמלי בהתפתחות, ואין לכך קשר לתפקוד שלכם כהורים. אפילו שקשה להאמין, גם ההורים המנוסים, הבטוחים והרגועים ביותר מתמודדים עם תינוקות שבוכים הרבה. נכון, יש גם תינוקות "נוחים" שישנים 6 שעות בלילה, אוכלים כל 3 שעות, לא בוכים וגם מסדרים את החדר כל יום. זה כמובן נהדר וצריך להמשיך בשגרה הזו ככל הניתן, ואם יש בקהל הורים לתינוקות כאלה ייתכן ולספר על כך להורים אחרים יהיה מעשה פזיז. * לחלק קטן מאוד מהתינוקות שמראים תסמינים של קוליק אכן יש בעיות רפואיות, כך שכדאי לפנות לרופא הילדים (בהמשך נפרט מתי).

😕ישנם מצבים רפואיים שאינם קוליק ויכולים להתבטא בבכי ואי שקט ממושכים. רופא הילדים מתייחס לכך בבדיקתו וידאג לחפש סימנים אלה. חלק ממצבים אלה כולל: - רעב או האכלה לא מספקת (יופיעו סימני התייבשות או תת תזונה כמו מרפס שקוע, ריריות יבשות, חוסר עליה מספקת במשקל וכו’) - שערה כרוכה סביב אצבע או סביב הפין - חבלה – מכה יבשה, שריטה פצע נראים לעין או חלילה שבר (תנועה מופחתת של גפה, רגישות למגע או נפיחות באזור מסוים, חוסר סימטריה) - שריטה של הקרנית או כניסת גוף זר לעין (תיתכן הופעת דמעת, מצמוץ, קושי בפקיחת העין בנוכחות אור) - זיהומים כמו דלקת אוזניים או דלקות בדרכי השתן (חום, עליה איטית במשקל, קושי בהאכלה). כמובן שבתינוקות קטנים עם חום, בכי ממושך או אי שקט יש להגיע לבדיקת רופא. - אלרגיה למזון שהאם צורכת או לחלב פרה שבתחליף החלב - תפרחת חיתולים ומקורות גירוי אחרים - פטרת בפה (הופעת רבדים לבנים בחלל הפה והלשון) - הפרעות בתפקוד הלב (קושי או הזעה בעת אכילה, עליה איטית במשקל, נשימה/דופק מהירים מאוד, חיוורון או כיחלון לעתים קרובות) - פיסורה אנאלית (חתך קטן בעור של פי הטבעת) - עצירות (צואה במרקם קשה או מאמץ בצאיה) - החזר קיבתי-ושטי או “ריפלוקס” (עליה חזרה של אוכל מהקיבה לושט) (יכול להתבטא בהקאות או פליטות מרובות, אי נוחות בעת אכילה) - חסימת מעי (הקאות חזקות/מרתיות/דמיות, בטן נפוחה ונוקשה, מיעוט או חסר בהעברת צואה וגזים) - בקע (נפיחות לסירוגין במפשעה) - תסביב אשך (נפיחות ורגישות פתאומיות באשך) ויש עוד כמה שחסכתי לכם.

🦖האם זה מסוכן? לא. בעיקר אחרי שנשללו סיבות אחרות כמו אלה שפורטו לעיל. בכי קוליקי אינו מזיק לתינוק בטווח הקצר או הארוך. עם זאת, ישנם הורים אשר מרוב חוסר אונים עלולים להכאיב לתינוק כדי לנסות להפסיק את הבכי. במחקר שהציג שאלון בעילום שם להוריהם של 3259 תינוקות עד גיל 3 חודשים, ענו כמעט 4% מהם כי הם החניקו, סטרו או טלטלו את תינוקם לפחות פעם אחת בגלל הבכי. בניתוח רב-משתני, התנהגויות אלה היו בעלות סבירות גבוהה יותר אם ההורים דאגו מאוד מהבכי או שפטו אותו כמוגזם, ולא היו קשורות לכמות הבכי.

💡מה לעשות אם אתם חושבים שלתינוק יש קוליק? >> הדבר הראשון הוא לבדוק את הילד אצל אחות טיפת חלב או רופא ילדים, ולוודא שהוא בסדר מבחינה גופנית. הבדיקה תשקיט את דעתכם ותקל עליכם לנסות שיטות שונות להרגיע את התינוק (מפורט בהמשך). >> הדבר השני הוא לדאוג לעצמכם: לנוח ולחדש כוחות. בתור הורים אנחנו אוטומטית מרגישים מחויבים לעשות הכל - לטפל בתינוק באופן מלא, לשמור על בית נקי, לעבוד ולעשות קניות, לבשל ולהמשיך לעשות את כל אותם דברים שעשינו לפני שהתינוק הגיע. זה בלתי אפשרי ובמוקדם או במאוחר ייתן בנו את אותותיו, ובסופו של דבר יפגע בתינוק – וזה ממש לא מה שהתכוונו. לכן קחו הפסקות מהטיפול בתינוק – עשו תורות ביניכם בתקופות שהוא סובל מקוליק, בקשו מבני משפחה או מחברים לשמור עליו כדי שתוכלו קצת להתאוורר, או פשוט הניחו אותו קצת בעריסה עד שתתאוששו. לא יקרה לו כלום בינתיים. אם תפנו את הזמן לטפל בעצמכם ולנוח מספיק, מצבכם יהיה טוב יותר ותוכלו לטפל טוב יותר בתינוק.

🌈טיפול - 🧘‍♀️"קודם כל - תירגע": כאמור, אצל רוב התינוקות, בכי ועצבנות הם חלק נורמלי בהתפתחות. זה יחלוף עם הזמן. הנה כמה רעיונות שיכולים לעזור לכם להרגיע ולצמצם את תדירות, משך ועוצמת הבכי: 1. בדקו אם התינוק מרגיש בנוח. אולי צריך להחליף לו חיתול, אולי חם לו או קר לו. 2. הציעו לו מזון אם הוא נראה לכם רעב או אם ההאכלה האחרונה הייתה לפני יותר משעתיים. 3. הציעו לו מוצץ או הנקה. לפעמים התינוק אינו רעב אלא רוצה או צריך למצוץ משהו. 4. דברו עם התינוק ברוגע, שירו לו או השמיעו לו מוזיקה נעימה. ייתכן שהוא רק צריך לדעת שאתם קרובים אליו, וקולכם עשוי להרגיע אותו. 5. נדנדו את התינוק בעדינות או הניחו אותו במנשא – התנועתיות והקרבה להורה עשויים להרגיע אותו. חלק מהתינוקות נרגעים אם לוקחים אותם לטיול בעגלה. עם זאת, לא מומלץ להשאיר את התינוק ישן בעגלה ללא השגחה. 6. כשהתינוק בוכה וקשה לנחם אותו, נסו להבין מה הוא צריך. יש תינוקות שמשתעממים וזקוקים לגירוי הנובע מכך שמרימים אותם, מנדנדים אותם או מדברים אליהם. אחרים סובלים מגירוי יתר בקלות רבה מדי וצריכים שקט ושלווה. תוכלו לנסות לעמעם את האורות ולהרגיע את הסביבה בה אתם נמצאים, להשמיע הקלטה של פעימות לב, או רעש רקע בתדר נמוך כמו מאוורר. זכרו כי אין להניח את התינוק תחת רוח ישירה. 7. אמבטיה חמה יכולה להרגיע את התינוק ולעזור לו להירדם. 8. נסו ליצור דפוס קבוע של האכלה והשכבה, כדי שהתינוק יידע למה לצפות ויפתח דרכים לוויסות עצמי. 9. בקשו עזרה מאחות טיפת חלב. האחות תוכל לענות על שאלותיכם בנוגע לבריאות התינוק, לבדוק את שיטות ההאכלה שלכם ולספק טיפים מועילים ועצות בנוגע לבניית סדר יום. 10. עטפו את התינוק בשמיכה קלה ולא הדוקה (כדי למנוע פריקה של מפרקי הירכיים).


🛑הודעה חשובה: לאלה מאיתנו שעדיין לא השתחררו מהתפיסה המיושנת, עשו טובה גדולה לכם ולתינוקכם ותשכחו ממנה - התינוק לא יהיה מפונק אם תרימו אותו, תערסלו אותו או תדברו אליו. הוא צריך את זה ועדיין לא יודע לבקש. האכילו את התינוק כשהוא רעב, והרימו אותו כדי לנחמו בעת בכי. כל השיטות הללו לא יפסיקו את בכיו של התינוק בדרך פלא, אך הן יכולות להקל על המצב ולהפוך אותו לנסבל יותר, עד שהתינוק יגדל ויוכל להגיד לכם מה הוא צריך. אפשר לנסות את כולן באיזה סדר שרוצים, בנפרד או בשילוב. יש להמשיך באלה שמועילות ולהפסיק את אלה שלא. מומלץ לנסות טכניקה למשך מספר דקות ואם זה לא עובד, לעבור לטכניקה אחרת. שיטות שונות יעזרו לתינוקות שונים. כמו כן, שיטה שעובדת היטב יום אחד עשויה שלא לעבוד ביום למחרת.

💟התערבויות אחרות - רצוי להתנסות בטכניקות מרגיעות במשך מספר ימים עד שבועות לפני שתעברו להתערבויות תזונתיות או תרופתיות מיותרות, יקרות או שעלולות להזיק. מרביתן לא הוכחו כמועילות להקלה או שיפור תסמיני קוליק ולמרות שהן זמינות גם ללא המלצת רופא אני מאוד ממליץ להתייעץ לפני שתתחילו.

🍼שינויים תזונתיים: * שינוי בהאכלה - האכלה בבקבוק כאשר התינוק במצב אנכי (באמצעות בקבוק מעוקל) בשילוב עם גיהוק תכוף עלולה להפחית את האוויר שנבלע. שימוש בבקבוק עם שקית יכול גם לעזור בכך. בתינוקות עם קשיי הנקה אפשר להיעזר ביועצת הנקה. * שינוי במזון - בחשד לאלרגיה לחלבון חלב ניתן לנסות במשך שבוע להחליף לפורמולה מפורקת, אשר חלבוני החלב בה עברו תהליך הידרוליזה ואינם מהווים עוד גורם אלרגני למערכת העיכול (דוגמת נוטרמיגן, סימילק אלימנטום, נוטרילון פפטי ג’וניור ועוד). החשד אמור להיות מבוסס מכיוון שלתינוקות עם אלרגיה לחלב פרה יש בדרך כלל ביטויים קליניים (למשל דם בצואה, הקאות, פריחה, צפצופים וכו’). ניתן להמשיך בפורמולה הנ"ל אם יש ירידה בבכי או בעצבנות. התגובה מתרחשת בדרך כלל תוך 48 שעות. חוזרים לתמ"ל המקורי אם לא חל שינוי בתסמיני התינוק (תמ"ל מפורק יקר יותר מתמ"ל רגיל). * שינוי בתזונת האם המניקה - יש מעט מאוד ראיות לכך שתינוקות בוכים בגלל אלרגיה לחומרים שהאם אוכלת ומעבירה לתינוק בחלב האם. לרוב שינוי תזונתה של האם המניקה אינו מועיל, אלא אם כן לתינוק ישנם תסמינים נוספים כגון שלשול. אפשר לנסות הפחתת צריכת חלב אם או תזונה אמהית היפואלרגנית (למשל ללא חלב, ביצים, אגוזים וחיטה) אם שיטות ההרגעה לא עובדות וקשה להורים להתמודד. לפעמים אימהות מניקות מבחינות בשינוי בהתנהגות התינוק לאחר שאכלו משהו מיוחד. אם זה קורה, כדאי להימנע מאותו מזון.

💆‍♂️טיפולים שאינם מומלצים ושיעילותם לא הוכחה מדעית:

  • תרופות מרשם או ללא מרשם, תרופות צמחיות, הומאופטיות או נטורופתיות - בדרך כלל רופאים אינם ממליצים לטפל בקוליק בתכשירים אלה.

  • תוספים המיועדים לטיפול בקוליק - אין ראיות לכך שתינוקות עם קוליק סובלים גם מגזים או מעוויתות במעיים, ויתרה על כך אין בסיס מדעי לטיפולים אלה.

  • החלפת תמ"ל לחברה אחרת - יש מעט מאוד ראיות לכך שתינוקות בוכים בגלל אלרגיה לסוג מסוים של תמ”ל. אלרגיה אמיתית לחלב אינה נפוצה. שינוי סוג התמ”ל לא יעזור לקוליק ועלול להיות יקר.

  • החלפת תזונה לתמ”ל על בסיס סויה - ועדת התזונה של האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים אינה ממליצה על כך.

  • החלפת תזונה לתמ”ל המועשרת בסיבים - אין מידע מספיק התומך בכך.

  • פרוביוטיקה – אינה מומלצת כטיפול או כאמצעי למניעת קוליק היות ותוצאות המחקרים שנעשו אינן מהימנות דיין. עם זאת, עבור תינוקות יונקים שהוריהם מעדיפים לנסות פרוביוטיקה, יתכן וסביר להציע טיפול בזן L. reuteri בלבד אך רק לאחר דיון עם רופא הילדים על התועלת, הסיכונים ואי הוודאות הפוטנציאליים.

  • עיסויים – גם אני התפלאתי לקרוא, אך מחקר סקירה שיטתי לא מצא עדות לכך שיש תועלת בעיסויים לתינוקות עם קוליק ואפילו ציין כי יש פוטנציאל להזיק להם עקב גירוי יתר.

  • כירופרקטיקה, אוסטאופתיה או דיקור.

  • תרופות נגד ריפלוקס - אף שלתינוקות רבים יש גם תסמינים של ריפלוקס, כגון הקאה, יריקת חלב או הקשתה של הגב, יש מעט מאוד ראיות לכך שהתרופה לריפלוקס מפחיתה את הבכי והרגזנות.

🚨מתי לפנות לרופא הילדים? כמו תמיד, כשמודאגים. לכו לרופא אם: 1. כל שיטות ההרגעה אינן משפרות את התסמינים 2. יש לתינוק בעיות או קשיים נוספים 3. אתם פוחדים שתפגעו בתינוק כדאי לפנות מוקדם ככל האפשר, כשהתינוק מתחיל לייבב ולהראות סימני חוסר מנוחה לאורך זמן. הרופא יבדוק אותו כדי לשלול גורמים רפואיים אחרים. * לרוב אין צורך בבדיקות נוספות. התינוק שלכם יצטרך בדיקות אך ורק אם הרופא חושב שיש מחלה או זיהום שגורמים לו לבכות.

🦸‍♂️איך אפשר למנוע את זה? נראה שקוליק הוא שלב שכיח שרוב התינוקות עוברים, כך שקשה למנוע אותו. תינוקות צעירים מאוד שנמצאים הרבה על הידיים או במנשא גם כשהם אינם בוכים, נוטים לבכות ולהתלונן פחות...

👶אז מתי זה כבר יעבור??? קוליק עשוי להיות מתסכל מאוד עבורכם, ולעתים קרובות גורם לתסכול גם בקרב מטפלים אחרים, כגון רופאים ואחיות. גם אם אתם לחוצים או מוטרדים, זו לא הסיבה לבכי של התינוק שלכם (למרות שזה עשוי להחמיר אותו). טבעי לגמרי שתדאגו בגלל זה, אך זכרו שרוב התינוקות שסובלים מקוליק בוכים הרבה פחות בגילאים שלושה עד חמישה חודשים. זה רק שלב, והוא יעבור בקרוב.

הרבה בריאות! ניתאי

*בהכנת הפוסט נעזרתי במאמרים שמצאתי בעזרת UpToDate ובעזרת איך גדלת - פורטל בריאות ורווחת הילד בקהילה מבית עמותת גושן.


1 Comment


nitaital
Sep 29, 2020

.

Like
new%20logo_larger_edited.png
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page